Vi bedriver forskning och utbildning inom ämnena fysik, kemiteknik, maskinteknik, matematik, teknisk design, teknisk fysik och ämnesdidaktik i matematik och naturvetenskap. Här finns unik och världsledande forskning inom centrumbildningar FSCN Research Centre och Sports Tech Research Centre.
Som doktorand i teknisk fysik kommer du att verka inom forskningscentret FSCN vid Mittuniversitetet (MIUN) under 75% av tiden (andra till fjärde året) och samarbeta med forskningsgruppen för Sustainable Technologies vid Östra Finlands universitet (UEF) under 25% av tiden (första året). Detta innebär en unik möjlighet att bedriva forskning i två dynamiska forskningsmiljöer och att arbeta i en internationell kontext. Studierna kommer att leda till en så kallad dubbel examen, med diplom utfärdade från både MIUN och UEF.
Vid FSCN finns en stark forskningsmiljö inom material- och processteknik, där multidisciplinärt arbete syftar till att utveckla resurseffektiva processer samt förbättra funktionaliteten hos biobaserade material och energimaterial. Vid Sustainable Technologies på UEF ligger fokus på att utveckla hållbara och cirkulära processer inom trä- och fiberteknik, samt att ta fram nya material som kan ersätta icke-förnybara alternativ.
Internationell forskarskola
Doktorandtjänsten är en del av den internationella forskarskolan IRS TransTech, där du får möjlighet att samarbeta med ledande internationella universitet och svenska företag. Forskarskolan fokuserar på transformativa teknologier såsom AI, IoT och avancerade material, med målet att driva hållbar industriell utveckling och stärka internationella forsknings- och näringslivsnätverk.
Arbetsuppgifter
Egen forskarutbildning innefattande forskning (80-100 %) samt undervisning och administrativt arbete (0-20 %).
Fiberanalys är en metod för att analysera partiklars egenskaper genom automatiserad mikroskopi. Denna teknik används bland annat inom massatillverkning för att karakterisera träfibrer för att förstå, styra och effektivisera industriella processer.
I detta doktorandprojekt, med titeln Fiberanalys av intern och extern fibrillering för att frigöra pappersmassans styrkepotential, kommer du att använda maskininlärning och AI för att förutsäga nya kritiska egenskaper hos fibrer, särskilt kopplade till deras ytstruktur och innandöme. En central del av projektet är att utveckla och förbättra analysmetoder som utifrån mikroskopibilder kan uppskatta parametrar som fiberväggens tjocklek och svällning, vilket i sin tur påverkar massans styrka och avvattningsegenskaper.
Doktorandprojektet bedrivs huvudsakligen vid MIUN, men inkluderar ett ettårigt utbyte vid UEF. Under denna period får du möjlighet att arbeta i en internationell forskningsmiljö, fördjupa dig i avancerad bildanalys och dra nytta av UEF:s expertis inom fiberkarakterisering och hållbara materialprocesser.
Behörighet och bedömningsgrunder
Grundläggande behörighet har den som avlagt en examen på avancerad nivå eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. Särskild behörighet har den som har minst 90 högskolepoäng i teknisk fysik/fysik/maskinteknik eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.
Laborativ eller annan praktisk erfarenhet inom teknik är meriterande. Visad skicklighet inom matematisk modellering eller simulering är meriterande. Även visad kommunikativ skicklighet, såsom pedagogisk erfarenhet eller publicering i expertgranskade skrifter är meriterande.
Personliga egenskaper
Personliga kvalitéer som initiativförmåga, kreativitet, kommunikativ förmåga, samarbetsförmåga och lämplighet för doktorandstudier kommer att sammanvägas med den formella ämneskunskapen. En kort beskrivning av den sökandes visioner och mål skall inkluderas i ansökan.
Övriga bedömningsgrunder
Sökande måste ha god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på engelska.
Handläggning
Beredningen av anställningen följer de former som anges i högskoleförordningens 5 kap och fortgår i enlighet med Mittuniversitetets anställningsordning.
Anställning
Doktorandanställningen avser en anställning som motsvarar fyra års heltidsstudier och beräknas leda fram till en doktorsexamen.
En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år, anställningen får därefter förnyas med högst två år i taget. Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.
Anställningsort: Sundsvall, Sverige (tre år) och Joensuu, Finland (första året)
Tillträde: Tillträde 1 september 2025 eller enligt överenskommelse.
Lön: Enligt Mittuniversitetets lönetrappa för doktorander under de tre åren i Sverige. I enlighet med UEF:s löneregler för doktorander under första året i Finland.
Information: Närmare upplysningar lämnas av prefekt Claes Mattsson, claes.mattsson@miun.se, 010-1428498, eller professor Stefan Lindström, stefan.lindstrom@miun.se, 010-1428238. Du kan besöka institutionen online: https://www.miun.se/mot-mittuniversitetet/Organisation/institutioner/imd/
Ansökan
Ansökningshandlingar ska vara på svenska eller engelska och innehålla:
Eventuella övriga handlingar som sökanden åberopar.
Välkommen med din ansökan via vårt rekryteringssystem senast 25 april 2025.
Tillträde | Enligt överenskommelse |
---|---|
Löneform | Enligt Mittuniversitetets lönetrappa för doktorander |
Sysselsättningsgrad | 100% |
Ort | Sundsvall |
Län | Västernorrlands län |
Land | Sverige |
Referensnummer | MIUN 2025/902 |
Facklig företrädare |
|
Sista ansökningsdag | 2025-04-25 |