Institutionen för kommunikation, kvalitetsteknik och informationssystem

Institutionen för kommunikation, kvalitetsteknik och informationssystem har verksamhet på både Campus Östersund och Campus Sundsvall. Vid institutionen bedrivs utbildning och forskning inom de ämnen som faller under områdena Kommunikation, Kvalitetsteknik och Informationssystem.

Beskrivning av forskargruppen

Inom forskargruppen Software Engineering and Education (SEE) skapar vi metoder och verktyg för mjukvaruutveckling och utbildning inom detta område. Programvara är en kritisk del av vårt samhälles digitalisering, och utvecklare måste ha kompetens för att skapa och underhålla digitala system och tjänster samtidigt som de står inför kontinuerliga och oförutsägbara tekniska framsteg. Vi arbetar bland annat med att förbättra testmetoder för artificiell intelligens och mjukvara för maskininlärning, en ökad förståelse för hur utbildningsinsatser ska implementeras för att leda till effektivare men ännu mer jämlikhet och hållbarhet i arbetsmiljön för utvecklare.

I vår forskargrupp kombinerar vi teknisk (datavetenskap) och samhällsvetenskaplig (informatik/informationssystem) bakgrund och riktar vår uppmärksamhet mot forskningsområdet programvaruteknik. Genom denna utlysning söker vi två postdoktorer inom något av dessa områden.

Här hittar du de viktigaste intresseområdena för SEE:

  • Undersökning av individuella och organisatoriska implikationer och effekter av distansarbete inom programvaruteknik
  • Livslångt lärande, lärande och utbildning inom programvaruteknik i ett ständigt föränderligt tekniskt landskap (t.ex. genom stora språkmodeller) 
  • Behovet av och möjliga strategier för införande av automatisering och förstärkning inom mjukvaruarbetskraften, till exempel inom mjukvarutestning. Inom mjukvarutestning arbetar vi med att automatiskt upptäcka gränsbeteende i både traditionell och AI-mjukvara.

Andra frågor som faller inom ramen för vår grupp (SEE) är också av intresse.


Arbetsuppgifter


För att stödja oss i att utveckla och utöka vår forskargrupp söker vi motiverade postdoktorala forskare. Som postdoktor stödjer du i första hand den pågående forskningen. Anställningen är uppdelad på 80 % forskning och 20 % undervisning. Experimentering och medförfattande av forskningsartiklar/bidrag är huvuduppgifterna för det tvååriga uppdraget. En del av arbetet kan komma att utföras i samarbete med våra industripartners. Du kommer att få möjlighet att engagera dig i forskningsfinansieringsprocessen för att (lära dig hur) du framgångsrikt ansöker om bidrag.


Behörighet

Den som ska anställas som postdoktor ska vara behörig enligt de krav som beskrivs i Mittuniversitetets anställningsordning.  


Bedömningsgrunder

Kandidaten förväntas aktivt delta i forskargruppen inom programvaruteknik med sin expertis. Erfarenhet av undervisning, särskilt i form av handledning av studentuppsatser, är meriterande. Kandidaten förväntas vara tydlig i sin kommunikation på engelska, både skriftligt och muntligt.


Personliga egenskaper

Kandidaten ska proaktivt identifiera och kommunicera potentiella lösningar på utmaningarna och söka stöd när/där det behövs. Att hitta lösningar kommer dessutom att kräva en stor portion kreativitet från kandidaten, vilket kan presenteras genom tidigare kreativa lösningar som hon/han bidragit till. Kandidaten ska vara pålitlig när han eller hon självständigt löser mindre och större tilldelade uppgifter. Hon/han ska vara lösningsorienterad och konstruktiv i sin kommunikation för att lösa utmaningar med andra teammedlemmar med olika erfarenhetsnivåer. Kandidaten ska också vara praktisk, handlingskraftig och kunna röra sig flexibelt mellan mer teoretiskt arbete, whiteboardsamtal och implementering/experiment. Slutligen vill vi också att kandidaten är intresserad av samarbete med andra forskare både internt och externt.


Övriga bedömningsgrunder

Förmåga att undervisa på svenska är meriterande.


Handläggning

Anställningen bereds i enlighet med Mittuniversitetets anställningsordning.


Anställning och tillträde

Anställningen omfattar 100% under två år from 2024-09-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsvillkoren regleras i avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor.

Anställningsort: Östersund
  

Information

Närmare upplysningar lämnas av forskningsledare Felix Dobslaw, felix.dobslaw@miun.se eller proprefekt Anna Mårtensson, anna.martensson@miun.se.


Ansökan

Ansökan ska innehålla ditt CV, din publikationslista, en forskningsplan (en till två sidor), högst tre publikationer, samt kopior av officiella betyg och examensbevis.

Ansökningshandlingar ska vara på svenska eller engelska.

Välkommen med din ansökan via vårt rekryteringssystem senast 2024-06-26.

Tillträde 2024-09-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Östersund
Län Jämtlands län
Land Sverige
Referensnummer MIUN 2024/1424
Facklig företrädare
  • Per Bergman, Fackförbundet ST, 010-1428371
  • Börje Norlin, Saco, 010-1428594
Sista ansökningsdag 2024-06-26

Tillbaka till lediga jobb