Mittuniversitetet, Institutionen för data- och elektroteknik

Vid institutionen för data- och elektroteknik bedrivs utbildning inom ämnena datateknik, elektronik, elektroteknik och ljudproduktion. Forskningen på institutionen sker vid forskningscentret Sensible Things that Communicate (www.miun.se/stc) och handlar om sensorbaserade system och tjänster för användning inom Internet of Things och artificiell intelligens.

Spektroskopiska mätmetoder kan användas för att analysera vilka molekyler som ingår i ett material som belyses med infrarött ljus. Metoden benämns vanligen med vibrationsspektroskopi och är sedan tidigare välkänd. Vi planerar att ta denna metod från kemilabben och ut i fältmässiga förhållanden genom att optimera en spektral kontaktlös sensor för en specifik tillämpning. Halten av kemikalier som används för att motverka frysning av den vätska som täcker en vägbana skall mätas. Variationer i temperatur, luftfuktighet, bakgrundsljus och asfaltytornas beskaffenhet är bara några av de utmaningar du kommer att möta när metoder för kalibrering och analys skall undersökas. Experimenten kan även komma att omfatta konstruktion av elektronik och optik.

 

Arbetsuppgifter

Egen forskarutbildning innefattande forskning 100 %.

 

Behörighet

Grundläggande behörighet har den som avlagt en examen på avancerad nivå eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. Särskild behörighet har den som har minst 90 högskolepoäng i elektroteknik, datateknik, teknisk fysik eller ämnen nära besläktade med dessa, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

 

Bedömningsgrunder

Förutom de formella behörighetskraven kommer urvalet även att baseras på annat arbete (t.ex. examensarbete, projektarbeten), kurser och intervjuer med de sökande. Kunskaper inom optik, konstruktion och programmering av inbyggda system och konfigurerbara beräkningsplattformar ses som en fördel.


Personliga egenskaper

Personliga kvalitéer som samarbetsförmåga, initiativförmåga och lämplighet för doktorandstudier kommer att sammanvägas med den formella ämneskunskapen. En kort beskrivning av den sökandes visioner och mål skall inkluderas i ansökan.

Övriga bedömningsgrunder

Den sökande förväntas ha goda kunskaper i engelska språket, både i tal och skrift.

 

Handläggning

Beredningen av anställningen följer de former som anges i högskoleförordningens 5 kap och fortgår i enlighet med Mittuniversitetets anställningsordning

 

Anställning och tillträde

Doktorandanställningen avser en anställning som motsvarar fyra års heltidsstudier och beräknas leda fram till en doktorsexamen. Tillträde den femtonde mars 2024 eller enligt överenskommelse.

En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år, anställningen får därefter förnyas med högst två år i taget. Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Anställningsort: Sundsvall

Lön: Enligt Mittuniversitetets lönetrappa för doktorander.  


Information

Närmare upplysningar lämnas av prefekt Patrik Österberg, patrik.osterberg@miun.se eller Docent Benny Thörnberg, benny.thornberg@miun.se. Se även STCs hemsida www.miun.se/stc

 

Ansökan

Ansökningshandlingar ska vara på svenska eller engelska.

Ansökan ska innehålla styrkt meritförteckning, kopior av betyg och examensbevis, en kort beskrivning av den sökandes visioner och mål, samt övriga handlingar som önskas åberopas.

Välkommen med din ansökan via vårt rekryteringssystem senast 21 januari 2024.

Tillträde Femtonde mars 2024 eller enligt överenskommelse
Löneform Enligt Mittuniversitetets lönetrappa för doktorander
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Sundsvall
Län Västernorrlands län
Land Sverige
Referensnummer MIUN 2023/3051
Facklig företrädare
  • Ummis Jonsson, SACO, 010-1428809
  • Per Bergman, Fackförbundet ST, 010-1428371
Sista ansökningsdag 2024-01-21

Tillbaka till lediga jobb