Institutionen för ingenjörsvetenskap, matematik och ämnesdidaktik

Vi bedriver forskning och utbildning inom ämnena fysik, kemiteknik, maskinteknik, matematik, teknisk design, teknisk fysik och ämnesdidaktik i matematik och naturvetenskap. Här finns unik och världsledande forskning inom centrumbildningar FSCN Research Centre och Sports Tech Research Centre.

Forskargruppen i teknisk yt- och kolloidkemi är en del av FSCN och bedriver främst forskning om biopolymerer i olika materialtillämpningar.

Arbetsuppgifter
Egen forskarutbildning innefattar, forskning (80-100 %) samt undervisning och administrativt arbete (0-20 %). Inom forskningsprojektet kommer du ha som mål att utveckla en miljövänlig metodik för konserverande impregnering av konstruktionsträ. Strategin bygger på att använda mikroemulsioner som kan penetrera porösa strukturer och där avsätta biologiskt aktiva, vedkonserverande föreningar. Denna typ av överlägsna egenskaper hos mikroemulsioner används för närvarande i olika industriella processer. På grund av sin amfifila sammansättning kan mikroemulsioner lösa in och transportera icke-vattenlösliga ämnen, som i ett senare skede kan avsättas inuti den komplexa porösa träfibermatrisen. Du kommer att utveckla olika mikroemulsions­formuleringar som inkluderar bioaktiva ämnen och utvärdera dessa ur konserverings- och hållbarhetsperspektiv. Den utvecklade metodiken kan även vara lämplig för fiberbaserade barriärmaterial, vilket du kommer att undersöka i projektets senare del.

Behörighet
Grundläggande behörighet har den som avlagt en examen på avancerad nivå eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. Särskild behörighet har den som har minst 90 högskolepoäng i kemi/kemiteknik eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Bedömningsgrunder
Erfarenhet av cellulosa och andra biopolymerer, samt karakteriseringsmetoder som XRD, AFM och SEM anses särskilt meriterande.

Personliga egenskaper
Personliga kvalitéer som samarbetsförmåga, initiativförmåga och lämplighet för doktorandstudier kommer att sammanvägas med den formella ämneskunskapen. En kort beskrivning av den sökandes visioner och mål skall inkluderas i ansökan.

Övriga bedömningsgrunder
Sökande måste ha en god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på engelska.

Handläggning
Beredningen av anställningen följer de former som anges i högskoleförordningens 5 kap och fortgår i enlighet med Mittuniversitetets anställningsordning

Anställning och tillträde
Doktorandanställningen avser en anställning som motsvarar fyra års heltidsstudier och beräknas leda fram till en doktorsexamen. Tillträde 2024-02-01 eller enligt överenskommelse.

En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år, anställningen får därefter förnyas med högst två år i taget. Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Anställningsort: Sundsvall

Lön: Enligt Mittuniversitetets lönetrappa för doktorander.  

Information
Närmare upplysningar lämnas av proprefekt Birgitta Engberg, birgitta.engberg@miun.se, och professor Håkan Edlund, hakan.edlund@miun.se.

Ansökan
Ansökningshandlingar ska vara på svenska eller engelska. Ansökan måste innehålla ditt CV, intyg från tidigare utbildning samt en redogörelse för dina forskningsintressen, visioner och mål.

Välkommen med din ansökan via vårt rekryteringssystem senast 2023-12-31.

Tillträde 2024-02-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Enligt Mittuniversitetets lönetrappa för doktorander
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Sundsvall
Län Västernorrlands län
Land Sverige
Referensnummer MIUN 2023/2787
Facklig företrädare
  • Ummis Jonsson, SACO, 010-1428809
  • Per Bergman, Fackförbundet ST, 010-1428371
Sista ansökningsdag 2023-12-31

Tillbaka till lediga jobb