Mittuniversitetet, Institutionen för humaniora och samhällsvetenskap

Gaskeuniversiteete/Mittuniversitetet är beläget mitt i det sydsamiska området i Saepmie. Institutionen för humaniora och samhällsvetenskap är en ortsövergripande institution med verksamhet på Campus Sundsvall och Campus Östersund. Verksamheten inkluderar forskning och utbildning inom ämnena: engelska, genusvetenskap, historia, kriminologi, litteraturvetenskap, samhällskunskap, sociologi, statsvetenskap, svenska som andraspråk och svenska språket. Forskningen bedrivs inom respektive ämne samt inom Risk and Crisis Research Center (RCR), Forum för Genusvetenskap (FGV) och DEMICOM.

Gaskeuniversiteete/Mittuniversitetet är beläget mitt i det sydsamiska området i Saepmie. Institutionen för humaniora och samhällsvetenskap är en ortsövergripande institution där sociologi tillsammans med genusvetenskap utgör en enhet. Inom sociologi bedrivs såväl forskning som utbildning på både campus Sjädtavallie/Sundsvall och campus Staare/Östersund. Sociologi har examensrätt på alla nivåer av den högre utbildningen, inklusive forskarutbildning. Merparten av forskningen inom ämnet bedrivs inom områdena genus, risk- och krisforskning, kritisk teori samt arbetsliv och organisering.   En stor del av forskningen är organiserad inom de två forskningsenheterna Risk och krisforskningscentrum (www.miun.se/rcr) och Forum för genusvetenskap (www.miun.se/fgv).

Till ämnet söker vi nu en universitetslektor i sociologi med kompetens inom områden som kritisk teori, genus och intersektionella perspektiv med placeringsort Sjädtavallie/Sundsvall.

Arbetsuppgifter:
Till arbetsuppgifterna hör undervisning och handledning av studenter på såväl grundläggande som avancerad nivå, liksom egen forskning och ansökning om forskningsmedel. Undervisningen kommer företrädesvis att bedrivas inom sociologins grund- och breddkurser inom ramen för Samhällsvetarprogrammet samt fristående kurser inklusive sommarkurser. Innehavaren av anställningen förväntas genom sin verksamhet bidra till utvecklingen av sociologiämnet. I anställningen ingår kompetensutveckling och administration enligt gällande arbetstidsavtal och lokala riktlinjer.

Behörighet:
Behörig att anställas som universitetslektor är den som har avlagt doktorsexamen i sociologi samt visat pedagogisk skicklighet (HF 4 kap. 4§, Mittuniversitetets anställningsordning). Erfarenhet av undervisning och forskning inom sociologi med inriktning genus, kritisk teori och/eller intersektionella perspektiv är ett krav. För en anställning krävs i förlängningen även genomgången högskolepedagogisk utbildning (Mittuniversitetets anställningsordning).

Den som ska anställas som universitetslektor ska för övrigt vara behörig enligt de krav som beskrivs i Mittuniversitetets anställningsordning samt enligt de krav som beskrivs i Humanvetenskapliga fakultetens regler och anvisningar.

Den sökande ska kunna utföra administrativa och pedagogiska arbetsuppgifter som förutsätter förståelse av, och förmåga att använda, svenska språket.

Bedömningsgrunder:
Lika stor omsorg ska ägnas prövningen av den pedagogiska skickligheten som den vetenskapliga skickligheten. (HF kap 4, § 4).

Vetenskaplig skicklighet bedöms i första hand genom en sammanvägning av inlämnade skrifters kvalitet och kvantitet med hänsyn tagen till djup och bredd. Erfarenhet av undervisning i såväl kvalitativ som kvantitativ metod samt forskning av relevans för ämnets övriga inriktning dvs. risk, kris och arbetsliv är meriterande.  Likaså utgör erfarenhet av distansbaserad undervisning en merit.

Personliga egenskaper:
Vi ser att du har god förmåga att ta egna initiativ, kan arbeta självständigt och har god samarbetsförmåga. Stor vikt fästs vid personlig lämplighet och förmåga att bidra till utveckling av verksamheten

Handläggning:
Beredning av anställningen följer de former som anges i högskoleförordningens 4 kap. och fortgår i enlighet med den anställningsordning som gäller för Mittuniversitetet.

Anställning och tillträde: Tillsvidareanställning . Tillträde snarast, enligt överenskommelse. 

Omfattning: 100% 

Anställningsort: Sundsvall  

Lön: Individuell lönesättning tillämpas  

Kontaktperson:
Närmare upplysningar om ämnets forskning kan lämnas av ämnesföreträdare Katarina Giritli Nygren katarina.giritli-nygren@miun.se eller tfn 010-142 88 43 och om ämnets undervisning av studierektor Elin Montelius elin.montelius@miun.se eller tfn 010-142 81 88. Närmare upplysningar om anställning och om institutionen kan lämnas av prefekt par.olausson@miun.se eller tfn 010-142 85 47 och proprefekt Susanna Öhman, susanna.ohman@miun.se eller tfn 010-142 81 85

Ansökan:
Till ansökan ska bifogas meritförteckning, redogörelse för dokumenterad vetenskaplig och pedagogisk verksamhet, inkl. intyg över vetenskaplig och pedagogisk meritering, fullständig publikationslista samt högst 10 vetenskapliga publikationer som särskilt åberopas (se instruktioner till sökande i Humanvetenskapliga fakultetens regler och anvisningar).

Välkommen med din ansökan via vårt rekryteringssystem senast 2022-02-28.

Tillträde Tillträde snarast, enligt överenskommelse. 
Löneform Individuell lönesättning tillämpas
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Sundsvall
Län Västernorrlands län
Land Sverige
Referensnummer MIUN 2022/177
Facklig företrädare
  • Per Bergman, Fackförbundet ST, 010-142 83 71
  • Ummis Jonsson, Saco, 010-142 88 09
Sista ansökningsdag 2022-02-28

Tillbaka till lediga jobb