Mittuniversitetet, Institutionen för ekonomi, geografi, juridik och turism

Institutionen för ekonomi, geografi, juridik och turism har verksamhet på Campus Sundsvall och Campus Östersund. Verksamheten inkluderar forskning och utbildning inom ämnena: företagsekonomi, juridik, nationalekonomi, statistik, geografi och turismvetenskap.

Inom ämnet turismvetenskap studeras turismens roll i samhället, vad som karaktäriserar och påverkar företag som erbjuder turisttjänster, varför människor reser och hur de beter sig och vilka effekter turism skapar. Forskning om turism bedrivs inom ramen för forskningscentret ETOUR, www.miun.se/etour, vid Mittuniversitetet. ETOUR erbjuder en mångvetenskaplig och internationell miljö med ca 25 medarbetare.

Projektbeskrivning: Syftet med projektet “Klimatsmarta lösningar genom samhällsvetenskapligt experiment” under BFUF tema “Besöksnäringens bidrar till ett minskat klimatavtryck” är att stimulera införandet av lösningar för att minska klimatavtrycket från turism och besöksnäring genom att identifiera och experimentellt testa innovativa arbetssätt för hållbarhet. Fokus ligger särskilt på de behov och utmaningar som finns hos naturturismentreprenörer i landsbygd och projektet har två inriktningar: a) minska klimatavtryck i affärsprocessen, och b) konsumentbeteende och insatser för minskat klimatavtryck.

Syftet uppnås med hjälp av a) utveckling av genomförbara och vetenskapligt grundade lösningar för att minska klimatavtrycket i nära samarbete med projektpartners; b) utvärdera genomförbarhet och relevans av de identifierade innovativa lösningarna genom experimentell testning i form av simuleringar i risk- och krisforskningslabbet vid Mittuniversitet (RCR Lab https://www.miun.se/RCRlab ); c) spridning av resultat inom turism och besöksnäringen. Unika delar i projektet är a) experimentell design, vilket ännu är ovanligt inom forskning om turism; och b) användning av RCR Lab vilket erbjuder en rad olika möjligheter såsom 360 graders videosimulering, animation, ljud, vibrationer och annan stimulus.

Arbetsuppgifterna för denna tjänst inkluderar att:

  • genomföra en litteraturöversikt inom området minskade klimatavtryck inom turism
  • identifiera nyckelfrågor kopplat till klimatförändringar och konsumentbeteende inom turism
  • skapa och upprätthålla kontakt med projektets partners inom Destination Järvsö
  • utveckla och genomföra labbexperiment
  • analysera, rapportera och kommunicera projektets resultat.

I tjänsten kan även komma att ingå administration, undervisning och arbete i andra turismrelaterade forskningsprojekt.

Kvalifikationer: För denna tjänst krävs doktorsexamen inom ett för arbetsuppgifterna relevant samhällsvetenskapligt ämnesområde. Stor vikt läggs vid ämneskunskaper och tidigare erfarenhet inom områden såsom turism, minskning av klimatavtryck, kvantitativ metod och experimentell design inom samhällsvetenskap. Särskilt meriterande är påvisad kunskap inom konsumentbeteende, psykologi, ekonomi eller entreprenörskap i glesbygd samt hållbarhet.

Mycket god samarbetsförmåga samt muntlig och skriftlig kommunikationsförmåga på svenska och engelska är ett krav. Påvisad erfarenhet av projektledning och ledarförmåga inom forskning är meriterande.

Personliga förmågor: Vi ser att du har god förmåga att ta egna initiativ, kan arbeta självständigt och har god samarbetsförmåga. Institutionen sätter stort värde på en god och väl fungerande arbetsmiljö, därför förutsätts att den sökanden i hög utsträckning närvarar på kontoret vid universitetet.

Anställning: Tidsbegränsad anställning 75% under 16 månader.

Tillträde: 15 maj 2021 eller enligt överenskommelse.

Stationeringsort: Östersund 

Information: Närmare upplysningar lämnas av forskningsledare Lusine Margaryan lusine.margaryan@miun.se  samt prefekt Daniel Laven daniel.laven@miun.se och ämnesföreträdare Maria Lexhagen maria.lexhagen@miun.se

Lön: Individuell lönesättning tillämpas. 

Till ansökan ska bifogas: Ett personligt brev som beskriver varför ansökan görs, kvalifikationer i relation till tjänsten och projektets syfte (max 2 sidor). Ett aktuellt CV, kopior av relevanta studiebevis och diplom (masterexamen, fil. dr.)

Forskningsmeriter: Kopia på doktorsavhandling. Även en komplett lista över alla övriga publikationer ska bifogas med en anvisning om vilka av dessa den sökande vill inkludera i ansökan. Utöver doktorsavhandling kan du bifoga upp till 5 publikationer. Spridningskvalifikationer, inklusive deltagande i kommittéer, styrelser eller deltagande i organisationer och liknande. Ytterligare kvalifikationer i relation till positionen. Referenser/rekommendationer.

Välkommen med din ansökan via vårt rekryteringssystem, senast 2021-04-15.

Tillträde 15 maj 2021 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning tillämpas
Sysselsättningsgrad 75 %
Ort Östersund
Län Jämtlands län
Land Sverige
Referensnummer MIUN 2021/657
Facklig företrädare
  • Per Bergman, Ordförande, Fackförbundet ST, 010-142 83 71
  • Ummis Jonsson, tf Ordförande Saco, 010-142 88 09
Sista ansökningsdag 2021-04-15

Tillbaka till lediga jobb