Mittuniversitetet, Institutionen för humaniora och samhällsvetenskap

Gaskeuniversiteete/Mittuniversitetet är beläget mitt i det sydsamiska området i Saepmie. Institutionen för humaniora och samhällsvetenskap är en ortsövergripande institution med verksamhet på Campus Sundsvall och Campus Östersund. Verksamheten inkluderar forskning och utbildning inom ämnena: engelska, genusvetenskap, historia, kriminologi, litteraturvetenskap, samhällskunskap, sociologi, statsvetenskap, svenska som andraspråk och svenska språket. Forskningen bedrivs inom respektive ämne samt inom Risk and Crisis Research Center (RCR), Forum för Genusvetenskap (FGV) och DEMICOM.

Merparten av ämnets undervisning ges inom ramen för Samhällsvetarprogrammet (Sundsvall), Förvaltningsjuridiska programmet (Östersund), Klimatförändringar – politik och samhällsutveckling (Östersund) och Magisterprogrammet i statsvetenskap (båda orterna). Därutöver bedriver ämnet distansundervisning.

Ämnets forskningsprofil är inriktad mot demokratins förändrade förutsättningar och dess effekter, med fokus på relationen mellan väljare och den parlamentariska arenan och på policyskapande, särskilt avseende den lokala nivån. Forskningsstrategi i statsvetenskap

Arbetsuppgifter: Till arbetsuppgifterna för en lektor hör undervisning och handledning av studenter på såväl grundläggande som avancerad nivå liksom att bedriva egen forskning. Undervisningen kommer främst att bedrivas inom ramen för Samhällsvetarprogrammet och kräver förutsättningar att undervisa på svenska. Innehavaren av anställningen förutsätts därutöver bidra till det kollegiala arbetet och utvecklingen av ämnet vilket kan innefatta olika administrativa uppdrag. Detta förutsätter närvaro på arbetsplatsen samt delaktighet i ämnets och institutionens gemensamma ansvarstaganden. Ämnet finns på universitetets båda campusorter varför beredskap att i begränsad omfattning bedriva verksamhet även på den andra campusorten förutsätts.

I anställningen ingår kompetensutveckling och administration enligt gällande arbetstidsavtal och lokala riktlinjer. För lektorer ingår även viss egen forskningstid enligt ämnets budget, som beslutas kollegialt.

Behörighet: Den som ska anställas som universitetslektor ska vara behörig enligt de krav som beskrivs i HF 4 kap. 4§ och Mittuniversitetets anställningsordning. Behörig för anställningen som universitetslektor i statsvetenskap är den som har avlagt doktorsexamen i statsvetenskap eller närliggande ämnen och visat såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet, samt har den förmåga i övrigt som behövs för att fullgöra anställningen väl. För högskolepedagogisk meritering hänvisas till Mittuniversitetets anställningsordning.

Den som anställs som universitetslektor ska även vara behörig enligt de krav som beskrivs i Humanvetenskapliga fakultetens regler och anvisningar.

Den sökande ska kunna utföra administrativa och pedagogiska arbetsuppgifter som förutsätter förståelse av, och förmåga att använda, svenska språket.

Bedömningsgrunder: Lika stor omsorg ska ägnas prövningen av den pedagogiska skickligheten som den vetenskapliga skickligheten.

Vetenskaplig skicklighet bedöms i första hand genom en sammanvägning av inlämnade skrifters kvalitet och kvantitet med hänsyn tagen till djup och bredd samt genom bedömning av sökandes plan. Erfarenheter av att erhålla externa forskningsmedel och att leda forskningsprojekt bedöms vara meriterade. Den sökande förväntas ha bedrivit forskning inom ramen för ämnets forskningsprofil.

Den pedagogiska skickligheten bedöms genom dokumentering av tidigare undervisningserfarenheter. Genomförd högskolepedagogisk utbildning samt erfarenheter av administrativa uppdrag bedöms vara meriterande.

Personliga egenskaper: Du som söker bör bara självständig och flexibel samt ha god samarbetsförmåga. Vara strukturerad, utvecklingsinriktad och analytisk.

Upplysningar lämnas av avdelningschef Pär Olausson, mail par.olausson@miun.se eller tfn 010-142 85 47, proprefekt Glenn Svedin, glenn.svedin@miun.se eller tfn 010-142 82 47 eller ämnesföreträdare Stefan Dahlberg, stefan.dahlberg@miun.se eller 070-363 86 58.

Anställning och tillträde: Tillsvidare 100%. Tillträde enligt överenskommelse.

Handläggning: Beredning av anställningen följer de former som anges i högskoleförordningens 4 kap. och fortgår i enlighet med den anställningsordning som gäller för Mittuniversitetet.

Ansökan: Till ansökan ska bifogas meritförteckning, redogörelse för dokumenterad vetenskaplig och pedagogisk verksamhet, inkl. en beskrivning av vetenskaplig och pedagogisk verksamhet som är av betydelse för anställningen, intyg över vetenskaplig och pedagogisk meritering, referenser, fullständig publikationslista samt högst 5 vetenskapliga publikationer som särskilt åberopas.

Se övrigt instruktioner till sökande i Humanvetenskapliga fakultetens regler och anvisningar.

Välkommen med din ansökan via vårt rekryteringssystem senast 2021-04-05.




Tillträde Tillträde enligt överenskommelse.
Löneform Individuell lönesättning
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Sundsvall
Län Västernorrlands län
Land Sverige
Referensnummer MIUN 2021/451
Facklig företrädare
  • Per Bergman, Ordförande, Fackförbundet ST, 010-142 83 71
  • Ummis Jonsson, tf Ordförande Saco, 010-142 88 09
Sista ansökningsdag 2021-04-05

Tillbaka till lediga jobb