Mittuniversitetet, Institutionen för naturvetenskap

Institutionen för naturvetenskap har verksamheten samlad på Campus Sundsvall, där vi utbildar och bedriver forskning inom ämnena biologi, fysik, kemi, maskinteknik, teknisk design och teknisk fysik.

Arbetsuppgifter
Egen forskarutbildning innefattande forskning (80-100 %) samt undervisning och administrativt arbete (0-20 %). Forskarstudierna syftar till att stödja planering av grön infrastruktur och söker besvara följande frågor; i) Påverkas förekomsten av vedlevande svampar (indikatorer på biodiversitet) i fragmenterade naturskogar av den tidsmässiga och rumsliga historien i det omgivande landskapets skogar? ii) Kan arters känslighet för fragmentering förstås utifrån en analys av arternas egenskaper? iii) Vilken kunskapsbas finns om betydelsen av rumsliga och tidsmässiga mönster i skogslandskapet för artbevarande?

Genom att kombinera heltäckande data över kontinuitetsskogar och nationellt marktäckedata ska naturskogar (nyckelbiotoper) identifieras i landskap med olika nivåer av konnektivitet i tid och rum. Inom dessa områden kommer förekomsten av vedlevande svampar att analyseras genom fruktkroppsinventering och genom att använda molekylära metoder för att identifiera rödlistade arter som förekommer som mycel i veden. En systematisk sammanställning (Systematic Review) av liknande studier ska genomföras och avnämarrapporter tas fram som sammanfattar resultaten. Projektet kommer därmed att bidra till kunskapsuppbyggnad viktig för rumslig prioritering av områdesskydd och naturvårdande skötsel.

Kvalifikationer
Grundläggande behörighet har den som avlagt en examen på avancerad nivå eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. Särskild behörighet har den som har minst 90 högskolepoäng i biologi eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Förutom goda ämneskunskaper kommer vikt att läggas vid specifika kunskaper om och intresse för skogsekologi, bevarandebiologi, mykologi och statistik. Tidigare erfarenhet av forskningsarbete och fältstudier samt god förmåga att skriva vetenskapliga texter är meriterande.

Handläggning
Beredning av anställningen följer de former som anges i högskoleförordningens 4 kap. och fortgår i enlighet med den anställningsordning som gäller för Mittuniversitetet.

Anställning och tillträde
Doktorandanställningen avser en anställning som motsvarar fyra års heltidsstudier och beräknas leda fram till en doktorsexamen. Tillträde 2021-04-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsort: Sundsvall

Lön Månadslön, enligt Mittuniversitetets lönetrappa för doktorander.

Information: Närmare upplysningar lämnas av prefekt, Prof. Dan Bylund dan.bylund@miun.se, tfn 010-142890 och ämnesföreträdare, Prof. Bengt Gunnar Jonsson, bengt-gunnar.jonsson@miun.se, tfn 010-1428941. Se även institutionens hemsida miun.se/nat.

Ansökan

Ansökan ska innehålla

  • styrkt meritförteckning
  • kopior av betyg och examensbevis
  • samt övriga handlingar som önskas åberopas.

Välkommen med din ansökan via vårt rekryteringssystem senast 2021-02-28.

Tillträde Enligt ök
Löneform Enligt Mittuniversitetets lönetrappa för doktorander
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Sundsvall
Län Västernorrlands län
Land Sverige
Referensnummer MIUN 2021/227
Facklig företrädare
  • Ummis Jonsson, SACO, 010-142 88 09
  • Per Bergman, Ordförande, Fackförbundet ST, 010-142 83 71
Sista ansökningsdag 2021-02-28

Tillbaka till lediga jobb