Mittuniversitetet, Institutionen för hälsovetenskap

Institutionen för hälsovetenskap har verksamhet på Campus Sundsvall och Campus Östersund. Verksamheten utbildar och forskar inom folkhälsovetenskap, idrottsvetenskap och rehabiliteringsvetenskap.

Vi söker en doktorand i Hälsovetenskap, Campus Östersund, till ett projekt inom Omgivningsfysiologi och ämnesområdet Idrottsvetenskap.

Arbetsuppgifter
Forskningen kommer att genomföras inom forskargruppen ”Environmental Physiology Group” (EPG) som studerar människan i extrema miljöer. Det övergripande syftet med forskningen är att öka kunskapen om människans fysiologi och prestationsförmåga i miljöer där syretillgången är begränsad, främst vid fridykning och på hög höjd, och studera vad som avgör människans begränsningar i dessa miljöer.

Doktorandstudiernas innehåll
Doktorandprojektet syftar till att öka säkerheten inom sporten fridykning genom förbättrad kunskap om människans fysiologiska förutsättningar att arbeta under vattnet. Ett särskilt fokus är att förutsäga när en fridykare måste återvända till ytan för att undvika att drabbas av medvetslöshet, s.k. ”blackout” (BO), och att avgöra när dykaren har återhämtat sig tillräckligt för att kunna dyka igen. Doktorandprojektet syftar till att öka säkerheten inom sporten fridykning genom förbättrad kunskap om människans fysiologiska förutsättningar att arbeta under vattnet. Ett särskilt fokus är att förutsäga när en fridykare måste återvända till ytan för att undvika att drabbas av medvetslöshet, s.k. ”blackout” (BO), och att avgöra när dykaren har återhämtat sig tillräckligt för att kunna dyka igen.

Doktorandstudiernas omfattning
Arbetet kommer att bedrivs både på lab och i fält i olika länder. En förutsättning för arbetet är att den anställde kan arbeta sammanhängande utomlands under vissa perioder och under fysiskt och psykiskt ansträngande förhållanden i extrema miljöer.

Behörighet
Behörig att antas till utbildning på forskarnivå är den som dels uppfyller villkoren för grundläggande behörighet och särskilda behörighet, och som bedöms ha sådan förmåga i övrigt som behövs för att tillgodogöra sig utbildningen. (jfr. SFS 2006:1053, HF 7 kap 35 §).Grundläggande behörighet har den som avlagt en examen på avancerad nivå eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. Särskild behörighet är studier om minst 60 högskolepoäng i för forskningsinriktningen relevant ämne, främst inom humanfysiologi, förvärvat genom studier i t ex idrottsvetenskap, medicin, eller biologi, eller inom sjukgymnast- eller sjuksköterskeutbildningen, eller motsvarande kunskaper.

Bedömningsgrunder
Förutom de formella behörighetskraven kommer urvalet att baseras på eget arbete (t.ex. publikationer), genomgångna kurser, praktiska erfarenheter av forskningsarbete och på intervju med den sökande. Specialistläkarexamen i akutmedicin eller lungmedicin är mycket meriterande. Tidigare erfarenhet från arbete med forskningsprojekt inom omgivningsfysiologi är meriterande, särskilt arbete med frågor kring fridykning, fridykningsträning, hög höjd och klättring. Även erfarenhet från att arbeta med andra sk ”extremsporter” och termofysiologi är meriterande. Kunskaper i dykerimedicin är meriterande, liksom egna erfarenheter av sporten fridykning på avancerad nivå. Erfarenhet från praktiskt arbete i extrema miljöer och i olika länder är meriterande, liksom goda kunskaper i engelska och minst ett annat större språk. Personliga kvalitéer som god förmåga att arbeta både självständigt och i grupp, förmåga att kommunicera med och leda människor i olika situationer, liksom stor initiativförmåga, analytisk förmåga och annan lämplighet för doktorandstudier kommer att sammanvägas med den formella ämneskunskapen. CV samt en kort beskrivning av den sökandes bakgrund, intressen och visioner samt motivation till ansökan skall inkluderas.

Handläggning
Beredningen av anställningen följer de former som anges i Högskoleförordningens 5 kap.

Anställning och tillträde: Anställningen avser två års heltidsstudier på 100 procent till Licentiatexamen. Tillträde 2021-01-01 eller enligt överenskommelse.

Information
För mer information kontakta Prof. Erika Schagatay, forskningsledare för EPG. Erika.Schagatay@miun.se eller avdelningschef Sture Espwall, sture.espwall@miun.se.

Ansökan
Ansökan ska innehålla en styrkt meritförteckning med kopior av examensbevis, samt övriga handlingar som åberopas. Den ska också innehålla en beskrivning av den sökandes forskningsintressen och erfarenheter i förhållande till det i ovan beskrivna projektet.

Välkommen med din ansökan via vårt rekryteringssystem senast 2020-12-20.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-01-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Enligt Mittuniversitetets lönetrappa för doktorander
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Östersund
Län Jämtlands län
Land Sverige
Referensnummer MIUN 2020/2699
Facklig företrädare
  • Per Bergman, Fackförbundet ST, 010-142 83 71
  • Gertrud Olauzon, Saco, 010-142 83 58
Publicerat 2020-12-02
Sista ansökningsdag 2020-12-20

Tillbaka till lediga jobb