Mittuniversitetet, Institutionen för ekonomi, geografi, juridik och turism

Institutionen för ekonomi, geografi, juridik och turism har verksamhet på Campus Sundsvall och Campus Östersund. Verksamheten inkluderar forskning och utbildning inom ämnena: företagsekonomi, juridik, nationalekonomi, statistik, geografi och turismvetenskap.

Tjänsten är placerad vid Mittuniversitetet, Institutionen för ekonomi, geografi, juridik och turism, campus Östersund. För denna anställning som doktorand krävs att den sökande är antagen eller kommer att antas till utbildning på forskarnivå i kulturgeografi vid Uppsala universitet.

Forskningen inom ämnet kulturgeografi är i huvudsak inriktad mot olika aspekter av turism och friluftsliv, planering och markanvändning, hållbarhetsfrågor samt arbetslivsområdet. Institutionen och forskningscentret Etour erbjuder en mångvetenskaplig och internationell miljö. Vid Mittuniversitetet erbjuds kurser i kulturgeografi från A-nivå till avancerad nivå. 

Arbetsuppgifter: I arbetet ingår bland annat att självständigt och tillsammans med andra forskare samla in, bearbeta och analysera data, samt att presentera forskning i skriftlig och muntlig form, på svenska och engelska. Utöver egen forskning och kurser inom forskarutbildningen (motsvarande totalt 120 högskolepoäng för licentiatexamen) kan undervisning och annan institutionstjänstgöring förekomma i en omfattning av som mest 20%. 

Beskrivning av forskningens innehåll: Den egna forskningen kommer att bedrivas inom ramen för forskningsprojektet ”Bara en bagatell – eller? Att avnormalisera trakasserier och hot om våld på hotell- och restaurangarbetsplatsen”. Projektet finansieras av AFA försäkring och handlar om att undersöka vilka strategier anställda och chefer använder sig av för att förebygga och hantera sexuella och/eller rasistiska trakasserier och hot om våld på hotell- och restaurangarbetsplatsen. Projektet pågår 2019-2022. Ämnesmässigt faller forskarstudierna  inom ramen för en feministiskt orienterad ekonomisk geografi.  

Beskrivning av doktorandstudiernas omfattning: Anställningen omfattar forskarstudier på heltid under 2 år och förväntas leda fram till en licentiatexamen. Anställningen kan komma att förlängas i överensstämmelse med institutionstjänstgöring och undervisning. Anställningen kan även komma att förlängas fram till doktorsexamen förutsatt att ytterligare finansiering erhålls. Bestämmelser om doktorandstudier återfinns i Högskoleförordningen 5 kap 1-7 § samt i universitets regler och riktlinjer, regler.uu.se samt i den Allmänna Studieplanen för forskarutbildning i kulturgeografi, Uppsala universitet.

Behörighet: För att bli antagen till utbildning på forskarnivå i kulturgeografi krävs grundläggande samt särskild behörighet. Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. För särskild behörighet krävs godkänt resultat på kurser om 90 högskolepoäng i kulturgeografi. Särskild behörighet har också den som inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper. För antagning krävs också att den sökande bedöms ha sådan förmåga i övrigt för att genomgå forskarutbildningen.

Bedömningsgrund: Urvalet bland sökande som uppfyller behörighetskraven görs med hänsyn till förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen i kulturgeografi enligt kriterier gällande metodisk stringens, teoretisk medvetenhet, förmåga till kritiskt tänkande och analytisk förmåga, självständighet och originalitet liksom kommunikativ förmåga. Därvid beaktas främst de sökandes C- och magister-/masteruppsatser eller andra skriftliga prestationer. Vidare är genusvetenskaplig kompetens meriterande. Personliga kvalitéer som samarbetsförmåga och initiativförmåga kommer att sammanvägas med bedömningen av den sökandes ämneskunskaper och lämplighet för doktorandstudier. 

Handläggning: Beredningen av anställningen följer de former som anges i högskoleförordningens 5 kap.

Tillträde: 1 september 2019 eller enligt överenskommelse. 

Anställningsort: Östersund. 

Lön: Enligt Mittuniversitetets lönetrappa för doktorander.

För mer information: Upplysningar om anställningen lämnas av Daniel Laven, prefekt vid institutionen för ekonomi, geografi, juridik och turism, daniel.laven@miun.se, tel. 010-142 86 20 eller Kristina Zampoukos, universitetslektor i kulturgeografi kristina.zampoukos@miun.se, 010-142 79 12.  

Upplysningar om forskarutbildningen lämnas av David Jansson, studierektor för forskarutbildningen i kulturgeografi vid Uppsala universitet, david.jansson@kultgeog.uu.se, 018-471 25 18.  

Ansökan

Till ansökan ska bifogas:

  • styrkt meritförteckning,
  • vidimerade kopior på examensbevis och bevis på särskild behörighet,
  • ett personligt brev där den sökande även motiverar sitt intresse för den sökta tjänsten (max 1 sida),
  • en kort beskrivning (2-3 sidor) där den sökande redogör för vilken/vilka frågeställning(ar) och vilka metoder vederbörande skulle utgå från i en egen undersökning av trakasserier och hot om våld på hotell- och restaurangarbetsplatsen,
  • ett exemplar av de självständiga arbeten (uppsatser) som sökande författat inom ramen för sin grundutbildning i kultur/samhällsgeografi (C-, D-, avancerad nivå eller motsvarande) samt andra relevanta publikationer,
  • referenser till två lärare inom grundutbildningen vid den sökandes heminstitution som känner sökandens prestationer väl,
  • övriga handlingar den sökande önskar åberopa (inkl. ev. övriga referenser).

Ansökan skall vara Mittuniversitetet tillhanda via vårt rekryteringssystem senast 2019-06-14.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 september 2019 eller enligt överenskommelse
Löneform Enligt Mittuniversitetets lönetrappa för doktorander
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Östersund
Län Jämtlands län
Land Sverige
Referensnummer MIUN 2019/954
Facklig företrädare
  • Per Bergman, Fackförbundet ST, 010-142 83 71
  • Lars P Nilsson SACO, 010-142 88 32
Publicerat 2019-05-17
Sista ansökningsdag 2019-06-14

Tillbaka till lediga jobb