Mittuniversitetet, Institutionen för humaniora och samhällsvetenskap

Gaskeuniversiteete/Mittuniversitetet är beläget mitt i det sydsamiska området i Saepmie. Institutionen för humaniora och samhällsvetenskap är en ortsövergripande institution med verksamhet på Campus Sundsvall och Campus Östersund. Verksamheten inkluderar forskning och utbildning inom ämnena: engelska, genusvetenskap, historia, kriminologi, litteraturvetenskap, samhällskunskap, sociologi, statsvetenskap, svenska som andraspråk och svenska språket. Forskningen bedrivs inom respektive ämne samt inom Risk and Crisis Research Center (RCR), Forum för Genusvetenskap (FGV) och DEMICOM.

Till institutionen söker vi nu en universitetsadjunkt i sydsamiska med placeringsort Östersund, ref.nr MIUN 2023/2317. Tjänsten är dels kopplad till nätverket för samisk forskning och utbildning, Båskoes, dels till ämnet sydsamiska.
 

Arbetsuppgifter

Anställningen omfattar arbete med att utreda hur ett lokalt språkcentrum för samiska i Staare/Östersund skulle kunna ta form: Möjliga organisationsformer; finansiering för uppstart, försöksverksamhet och permanent drift; innehåll; fördelar samt risk- och konsekvensanalys. Utredningen görs i samarbete med Staaren Tjïelte/Östersunds kommun och nätverket Båskoes för samisk forskning och utbildning vid Gaskeuniversiteete/Mittuniversitetet. Arbetsuppgifterna innefattar även att bidra till planering av innehållet i sydsamiska ämnet vid Gaskeuniversiteete samt utreda hur ämnet kan samverka med ett eventuellt lokalt språkcentrum.  


Behörighet

Den som ska anställas som universitetsadjunkt ska vara behörig enligt de krav som beskrivs i Mittuniversitetets anställningsordning

Bedömningsgrunder

Som bedömningsgrunder vid anställning av en universitetsadjunkt gäller graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställningen. Prövningen av den pedagogiska skickligheten ska ägnas lika stor omsorg som prövningen av andra behörighetsgrundande förhållanden.

Meriterande är betydande kunskaper i sydsamisk kultur och språk samt erfarenhet av forskning rörande sydsamisk kultur och språk. Meriterande för tjänsten är examen från forskarutbildning.

Vidare är det meriterande med dokumenterat god kännedom om villkoren för utbildning i- och revitalisering av samiska språk. 

 

Personliga egenskaper

Då det i tjänsten ingår viss studentkontakt och samarbeten med kollegor är god samarbetsförmåga, social kompetens och god kommunikationsförmåga ett krav.

 

Handläggning

Beredning av anställningen följer de former som anges i högskoleförordningens 4 kap. och fortgår i enlighet med Mittuniversitetets anställningsordning.

 

Anställning och tillträde 

Anställningen är en särskild visstidsanställning med omfattningen 20% av heltid from 2023-10-15 tom 2024-10-08 eller enligt överenskommelse.

Anställningsort: Östersund
  

Information

Närmare upplysningar lämnas av Information kring projektet kring språkcentrum kan lämnas av docent Angelika Sjöstedt, e-post ann-angelika.sjostedt@miun.se, eller tel. 010-142 82 79.

Upplysningar om uppgifterna inom sydsamiska samt om institutionen kan lämnas av prefekt Pär Olausson, e-post par.olausson@miun.se, eller tel 010-142 85 47 eller proprefekt Helen Asklund, e-post helen.asklund@miun.se, 010–142 78 93.

Ansökan

Ansökningshandlingar ska vara på svenska eller engelska.

Välkommen med din ansökan via vårt rekryteringssystem senast 2023-10-12.

Tillträde 2023-10-15 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Sysselsättningsgrad 20%
Ort Östersund
Län Jämtlands län
Land Sverige
Referensnummer MIUN 2023/2317
Facklig företrädare
  • Per Bergman, Fackförbundet ST, 010-1428371
  • Ummis Jonsson, Saco, 010-1428809
Sista ansökningsdag 2023-10-12

Tillbaka till lediga jobb