Institutionen för naturvetenskap, design och hållbar utveckling (NDH) har verksamhet på Campus Östersund och Campus Sundsvall, där vi utbildar och bedriver forskning inom institutionens ämnen med fokus på hållbar utveckling.
Ämnet kemi vid Mittuniversitetet är definierat som kunskapen om kemiska ämnens egenskaper, uppbyggnad och reaktioner samt deras förekomst och deras effekter på omgivningen och deras användning för att lösa tekniska och vetenskapliga problem. Forskargruppen Ekokemi bedriver stora delar av sin forskning inom projekten Cirkulär Biomassa 3.0 (CirBio3.0), Char-CC, CirkFerm och Fiber2Comp.
Projektet Cirkulär Biomassa 3.0 adresserar Sveriges beroende av importerad gödsel, foder och mat, samtidigt som energiproduktionen behöver anpassas till nya krav, fossila bränslen fasas ut och utsläppen av växthusgaser kraftigt minskas. Med stöd från kommuner, länsstyrelser och företag i regionen fokuserar projektet på forskning inom ren miljö och hållbar lokal produktion av mat och energi. Genom att använda oönskad biomassa från industrin och samhället utvecklar projektet hållbara processer för att utvinna metaller samt producera energi och ingredienser till mat och foder med hjälp av växter och mikroorganismer som jäst, svampar, alger och bakterier. Samtidigt undersöks möjligheten att avlägsna skadliga ämnen som PAH, PFAS, PCB och tungmetaller, vilket banar väg för lokal industriproduktion med minskad miljöpåverkan.
Arbetsuppgifter
Ekokemigruppen söker nu en postdoktor som i första hand ska arbeta inom ovan nämnda projekt. Arbetet består till största delen i att utveckla metoder för att producera bioenergi med hjälp av bakterier, alger, jäst och rötsvampar genom fermenteringsprocesser av sidoströmmar från bryggeribranschen, pappers- och massaindustri etc., men även fiberbanksmaterial och annat avfall kommer att användas. Analysmetoder för karaktärisering av sidoströmmar och produkter kommer också att ingå i arbetsuppgifterna. Levande mikroorganismer hanteras inom projektet vilket innebär att sterilt arbete ingår som en viktig del.
Undervisning eller annat institutionsarbete, med omfattning upp till 20% kan ingå i arbetsuppgifterna.
Behörighet
Den som ska anställas som postdoktor ska vara behörig enligt de krav som beskrivs i Mittuniversitetets anställningsordning.
Doktorsexamen krävs inom kemi, t ex biokemi eller analytisk kemi eller inom annat för arbetsuppgifterna passande område så som bioenergi, mikrobiologi eller bioteknik.
Bedömningsgrunder
Vi söker dig med praktisk erfarenhet av metodutveckling för fermenteringsprocesser, gärna med bioreaktorer. Du bör kunna analysera och kvantifiera flyktiga föreningar som biovätgas, metan och bioalkoholer med hjälp av MS-GAS och GC-TCD, samt identifiera och kvantifiera organiska molekyler med metoder som GC-MS och LC-MS. Erfarenhet av förbehandling av lignocellulosamaterial, kromatografi, isolering, derivatisering och kemisk analys är meriterande. Kunskaper inom analys och kvantifiering av socker, protein, aminosyror och fettsyror är särskilt meriterande. Vi ser också gärna erfarenhet av sterilt arbete, mikrobiologi och odling av svamp, alger, bakterier eller jäst. För att utvärdera resultat bör du vara väl förtrogen med statistiska metoder relevanta för forskningsområdet.
Personliga egenskaper
Utöver relevanta ämneskunskaper värdesätts självständighet, initiativförmåga samt en stark förmåga att planera och organisera ditt arbete. Som postdoktor förväntas du vara mål- och resultatorienterad, med ett fokus på att leverera högkvalitativa resultat. Eftersom du kommer att ingå i ett större projekt är det också viktigt att du har utmärkta samarbetsförmågor och trivs med att arbeta i team.
Övriga bedömningsgrunder
Sökande ska ha god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på engelska. Goda kunskaper i svenska tal och skrift är meriterande. Du förväntas ha gedigen erfarenhet av att arbeta med Office-paketet och statistiska mjukvaror.
Handläggning
Anställningen bereds i enlighet med Mittuniversitetets anställningsordning.
Anställning och tillträde
Anställningen omfattar 100% under två år from 2025-03-01 eller enligt överenskommelse. Anställningsvillkoren regleras i avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor.
Anställningsort: Sundsvall
Information
Närmare upplysningar lämnas proprefekt Erika Wallin, e-post erika.wallin@miun.se och tel. 010 - 1428491, eller professor Erik Hedenström, epost erik.hedenstrom@miun.se och tel. 010 – 1428729.
Ansökan
Ansökningshandlingar ska vara på svenska eller engelska.
Ansökan ska innehålla styrkt meritförteckning, kopior av betyg, examensbevis samt övriga handlingar som önskas åberopas. Referenser/rekommendationer ska anges.
Välkommen med din ansökan via vårt rekryteringssystem senast 2025-02-04.
Tillträde | 2025-03-01 eller enligt överenskommelse |
---|---|
Löneform | Individuell lönesättning |
Sysselsättningsgrad | 100% |
Ort | Sundsvall |
Län | Västernorrlands län |
Land | Sverige |
Referensnummer | MIUN 2024/3537 |
Facklig företrädare |
|
Sista ansökningsdag | 2025-02-04 |