Institutionen för naturvetenskap, design och hållbar utveckling (NDH) har verksamhet på Campus Östersund och Campus Sundsvall, där vi utbildar och bedriver forskning inom institutionens ämnen med fokus på hållbar utveckling.
Beskrivning av institutionen
Institutionen för naturvetenskap, design och hållbar utveckling har verksamhet på Campus Östersund och Campus Sundsvall, där vi utbildar och bedriver forskning inom institutionens ämnen med fokus på hållbar utveckling.
Ämnet Ekoteknik och miljövetenskap vid Mittuniversitetet behandlar det tvärvetenskapliga studiet av mänskliga samhällen i samspel med naturen, med särskild tonvikt på utveckling av nya system för ett långsiktigt hållbart nyttjande av naturresurser. Forskningsmetodiken är tvärvetenskaplig och där det är lämpligt systeminriktad.
Projektet Cirkulär Biomassa 3.0 adresserar Sveriges beroende av importerad gödsel, foder och mat, samtidigt som energiproduktionen behöver anpassas till nya krav, fossila bränslen fasas ut och utsläppen av växthusgaser kraftigt minskas. Med stöd från kommuner, länsstyrelser och företag i regionen fokuserar projektet på forskning inom ren miljö och hållbar lokal produktion av mat och energi. Genom att använda oönskad biomassa från industrin och samhället utvecklar projektet hållbara processer för att utvinna metaller samt producera energi och ingredienser till mat och foder med hjälp av växter och mikroorganismer som jäst, svampar, alger och bakterier. Samtidigt undersöks möjligheten att avlägsna skadliga ämnen som PAH, PFAS, PCB och tungmetaller, vilket banar väg för lokal industriproduktion med minskad miljöpåverkan.
Arbetsuppgifter
Vi söker en doktorand till ämnet Ekoteknik och miljövetenskap till ovan nämnda projekt. Doktorandprojektet syftar till att utveckla innovativa metoder för att kunna ta tillvara samhällets restströmmar och konvertera dem till högvärdiga produkter. Du kommer att utföra försök med avloppsslam och andra restflöden i labbskala. Syftet med försöken är att undersöka växters och algers förmåga att rena råmaterialet från giftiga ämnen såsom PFAS, mikroplaster, läkemedelsrester och tungmetaller samt att förädla det till användbara produkter. Forskningen omfattar design och utförande av experiment i laboratorie- och pilotskala samt, kemisk och biologisk analys av de olika behandlade materialen.
Egen forskarutbildning innefattande forskning (80-100 %) samt undervisning och administrativt arbete (0-20 %).
Behörighet
Grundläggande behörighet har den som avlagt en examen på avancerad nivå eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. Särskild behörighet har den som har minst 90 högskolepoäng i miljövetenskap eller miljöteknik eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.
Bedömningsgrunder
Utöver behörighetskraven kommer sökande med goda kunskaper i mikrobiologi, bioteknik, odling, miljökemi och/eller ekotoxikologi och med erfarenhet av fält- och laboratoriearbete samt statistik och dataanalys att ges företräde. Tidigare erfarenhet av bioremediering (rening av jord, slam och andra material med hjälp av mikroorganismer och växter) är meriterande.
Personliga egenskaper
Förutom goda ämneskunskaper kommer stor vikt att läggas vid kreativt tänkande, samarbetsförmåga, initiativkraft till självständigt arbete och personlig lämplighet för forskarutbildning.
Övriga bedömningsgrunder
Sökande ska ha god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på engelska. Goda kunskaper i svenska tal och skrift är meriterande.
Handläggning
Beredningen av anställningen följer de former som anges i högskoleförordningens 5 kap och fortgår i enlighet med Mittuniversitetets anställningsordning .
Anställning och tillträde
Doktorandanställningen avser en anställning som motsvarar två års heltidsstudier och beräknas leda fram till en licentiatexamen. Anställningen kan förlängas fram till doktorsexamen förutsatt att ytterligare finansiering erhålles. Tillträde 2025-02-24 eller enligt överenskommelse.
En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år, anställningen får därefter förnyas med högst två år i taget. Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.
Anställningsort: Östersund
Lön: Enligt Mittuniversitetets lönetrappa för doktorander.
Information
Närmare upplysningar lämnas av proprefekt Håkan Wiklund, hakan.wiklund@miun.se, eller 010-142 83 85, eller docent Erik Grönlund, erik.gronlund@miun.se eller 010-142 84 70.
Ansökan
Ansökningshandlingar ska vara på svenska eller engelska. Ansökan måste innehålla ditt CV, intyg från tidigare utbildning samt en redogörelse för dina forskningsintressen, visioner och mål.
Välkommen med din ansökan via vårt rekryteringssystem senast 25-02-04.
Tillträde | 25-02-24 eller enligt överenskommelse |
---|---|
Löneform | Enligt Mittuniversitetets lönetrappa för doktorander |
Sysselsättningsgrad | 100% |
Ort | Östersund eller Sundsvall |
Län | Jämtlands län |
Land | Sverige |
Referensnummer | MIUN 2024/3442 |
Facklig företrädare |
|
Sista ansökningsdag | 2025-02-04 |