Denna annons är inte tillgänglig!
Gaskeuniversiteete/Mittuniversitetet är beläget mitt i det sydsamiska området i Saepmie. Institutionen för humaniora och samhällsvetenskap är en ortsövergripande institution med verksamhet på Campus Sundsvall och Campus Östersund. Verksamheten inkluderar forskning och utbildning inom ämnena: engelska, genusvetenskap, historia, kriminologi, litteraturvetenskap, samhällskunskap, sociologi, statsvetenskap, svenska som andraspråk och svenska språket. Forskningen bedrivs inom respektive ämne samt inom Risk and Crisis Research Center (RCR), Forum för Genusvetenskap (FGV) och DEMICOM.
Historia ingår i en flerämnesinstitution med ämnena engelsk lingvistik, genusvetenskap, kriminologi, litteraturvetenskap, samhällskunskap, sociologi, statsvetenskap, svenska språket, svenska som andraspråk samt sydsamiska. Historia är en relativt stor ämnesmiljö med 14 tillsvidareanställda, varav 3 är professorer. Ämnet har idag 4 finansierade doktorander. Därtill kommer visstidsanställda lärare i varierande grad utifrån behov. Undervisning bedrivs i form av fristående kurser och kurser som ingår i grundskollärar- och ämneslärarprogram. Historieämnet vid Mittuniversitetet har både en tematisk och kronologisk bredd, där det förekommer såväl socialhistorisk som kultur- och idéhistorisk forskning, liksom allt från medeltidshistoria till samtidshistoria.
Arbetsuppgifter
I arbetsuppgifterna ingår forskarutbildningsstudier och förfärdigande av avhandling för doktorsexamen samt upp till 20 % av heltid för institutionstjänstgöring. De senare arbetsuppgifterna kan utgöras av utbildningsinsatser på grundutbildningskurser eller uppdragsutbildningar eller annan institutionstjänstgöring.
Behörighet
Grundläggande behörighet har den som avlagt en examen på avancerad nivå eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.
Särskild behörighet har den som har minst 90 högskolepoäng i historia eller ett närliggande ämne (såsom idéhistoria eller ekonomisk historia), inom vilka ingår en uppsats på avancerad nivå om minst 15 högskolepoäng, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.
Övriga krav
Den sökande måste vid forskarutbildningens början besitta de kunskaper i svenska (alternativt danska eller norska) och engelska som behövs för att klara utbildningen. Tjänsten kräver hög grad av närvaro på campusorten Sundsvall.
Bedömningsgrunder
I urvalet av de sökande som uppfyller behörighetskraven bedöms i första hand självständiga arbeten under högskoleutbildningen, i synnerhet på avancerad nivå, samt den forskningsplan för avhandlingsarbetet som den sökande ingett. Bedömningen avser en sammanvägning av styrkorna (vetenskaplig relevans, kvalitet, analytisk förmåga, originalitet, bredd och progression), liksom till projektets genomförbarhet. Hänsyn ska tas till skilda förutsättningar, såsom den föreskrivna omfattningen av tidigare uppsatsmoment. Dessutom vägs in i vilken utsträckning den sökande i övrigt besitter de förmågor som krävs för att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Det är en förutsättning att det finns handledarkompetens inom ämnet för det föreslagna doktorandprojektet.
Särskilt meriterande i denna utlysning är också ämnesdidaktisk (historiedidaktisk) kompetens, som den sökande uppvisat i synnerhet genom uppsatser eller andra skriftliga arbeten med inriktning mot ämnesdidaktik (historiedidaktik).
Meriterande är även akademiska studier i pedagogik och/eller didaktik, erfarenhet av arbete med lärarutbildning och lärarfortbildning, liksom avlagd lärarexamen och/eller egen erfarenhet av att undervisa i grundskola och/eller gymnasium i relevanta undervisningsämnen.
Stor vikt vid bedömningen läggs vid den sökandes förutsättningar att kunna genomföra den projektplan som ska bifogas ansökan. Denna plan skall vara inriktad mot historiedidaktisk skolforskning.
Den sökande bör vara självgående, initiativtagande, ha god kommunikations- och samarbetsförmåga, samt förmåga att hantera motgångar.
Handläggning
Beredningen av anställningen följer de former som anges i högskoleförordningens 5 kap och fortgår i enlighet med Mittuniversitetets anställningsordning.
Anställning och tillträde
Doktorandanställningen avser en anställning som motsvarar fem år och beräknas leda fram till en doktorsexamen. Förutom forskarstudier som omfattar minst 80 % av heltid kommer undervisning och administrativt arbete om upp till 20 % ingå i anställningen som då motsvarar heltidstjänst. Om studietakten i forskarutbildningen förändras ändras anställningstiden i motsvarande omfattning.
En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år, anställningen får därefter förnyas med högst två år i taget. Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1–7 §§.
Tillträde 2025-01-01 eller enligt överenskommelse.
Anställningsort: Sundsvall
Lön: Enligt Mittuniversitetets lönetrappa för doktorander.
Information
Närmare upplysningar om tjänsten och historieämnet samt ämnets forskarutbildning lämnas av ämnesföreträdare Samuel Edquist (010-142 78 96, samuel.edquist@miun.se), alternativt studierektor Dorothée Goetze (010-142 88 20, dorothee.goetze@miun.se). Närmare information om institutionen HSV lämnas av proprefekt Glenn Svedin (010-1428247, glenn.svedin@miun.se).
Ansökan
Till ansökan ska bifogas en forskningsplan. Den ska omfatta mellan 5 och 10 A4-sidor och beskriva det tänkta avhandlingsarbetets syfte och forskningsfrågor, dess plats i relation till relevant forskningsläge och teoribildning, och en redogörelse för metod och källmaterial. Till ansökan bifogas också magister- eller masteruppsats, C-uppsats, samt annan forskningsproduktion som åberopas.
Den sökande uppmanas att i sitt personliga brev beskriva hur hen kommer kunna anknyta till ämnets existerande forskningsmiljö. För vidare information om det sistnämnda kan den sökande bland annat ta hjälp av ämnets och de anställdas webbsidor.
Den sökande har möjlighet att ange upp till två referenspersoner.
Ansökningshandlingar ska vara på svenska, norska, danska eller engelska.
Välkommen med din ansökan via vårt rekryteringssystem senast 2024-09-20.
Tillträde | 2025-01-01 eller enligt överenskommelse |
---|---|
Löneform | Enligt Mittuniversitetets lönetrappa för doktorander |
Sysselsättningsgrad | 100% |
Ort | Sundsvall |
Län | Västernorrlands län |
Land | Sverige |
Referensnummer | MIUN 2024/1703 |
Facklig företrädare |
|
Sista ansökningsdag | 2024-09-20 |