Denna annons är inte tillgänglig!
Gaskeuniversiteete/Mittuniversitetet är beläget mitt i det sydsamiska området i Saepmie. Institutionen för humaniora och samhällsvetenskap är en ortsövergripande institution med verksamhet på Campus Sundsvall och Campus Östersund. Verksamheten inkluderar forskning och utbildning inom ämnena: engelska, genusvetenskap, historia, kriminologi, litteraturvetenskap, samhällskunskap, sociologi, statsvetenskap, svenska som andraspråk och svenska språket. Forskningen bedrivs inom respektive ämne samt inom Risk and Crisis Research Center (RCR), Forum för Genusvetenskap (FGV) och DEMICOM.
Enheten för sociologi och kriminologi är ortsövergripande och finns lokaliserad i Sundsvall och Östersund. Inom enheten finns utbildning och forskning inom områden som våld och brottsprevention, risk och kris, arbete och organisation samt samhälle, makt och kritik. Delar av forskningen är knuten till de interdisciplinära forskningsmiljöerna Forum for genderstudies (FGV) och Risk and Crisis Research center (RCR). Inom sociologi bedrivs såväl forskning som utbildning på både campus Sjädtavallie/Sundsvall och campus Staare/Östersund. Sociologi har examensrätt på alla nivåer av den högre utbildningen, inklusive forskarutbildning. Merparten av forskningen inom ämnet bedrivs inom områdena genus, risk- och krisforskning, kritisk teori samt arbetsliv och organisering. Inom kriminologi bedrivs forskning inom vålds och brottsprevention. En stor del av forskningen är organiserad inom de två forskningsenheterna Risk och krisforskningscentrum (www.miun.se/rcr) och Forum för genusvetenskap (www.miun.se/fgv). Till ämnet söker vi nu en universitetslektor i sociologi med kompetens relevant för enheten.
Arbetsuppgifter
Till arbetsuppgifterna hör undervisning, handledning och examinering, i första hand inom utbildning på grundläggande nivå, möjligen även på avancerad nivå inom sociologiämnets magisterprogram. Undervisningen kommer att bedrivas vid Mittuniversitetets två campusorter inom ämnets utbildningsprogram Personal och arbetslivsprogrammet, Risk och krishanteringsprogrammet, Samhällsvetarprogrammet samt inom ämnets distansutbud. Undervisning i kriminologi kan också bli aktuellt. Till arbetsuppgifterna hör också egen forskning där den anställde har forskningstid och kompetensutvecklingstid till en omfattning av 15% i tjänsten. Innehavaren av anställningen förväntas genom sin verksamhet bidra till utvecklingen av sociologiämnet. I anställningen ingår administration enligt gällande arbetstidsavtal och lokala riktlinjer.
Behörighet
Den som ska anställas som universitetslektor ska vara behörig enligt de krav som beskrivs i Mittuniversitetets anställningsordning samt enligt de krav som beskrivs i Humanvetenskapliga fakultetens regler och anvisningar.
Behörig för anställningen som universitetslektor i sociologi är den som dels visat pedagogisk skicklighet, dels avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens eller har annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och arbetsuppgifter.
Behörigheten avser doktorsexamen i sociologi eller närliggande ämne.
Övriga krav
Den sökande ska kunna utföra administrativa och pedagogiska arbetsuppgifter som förutsätter förståelse av, och förmåga att använda, svenska språket. Undervisningen sker företrädesvis på svenska, varför goda kunskaper i svenska är av stor betydelse. Vidare förväntas innehavaren av denna anställning genom sin verksamhet bidra till utvecklingen och sammanhållandet av ämnet.
Stor vikt läggs vid personliga egenskaper såsom social kompetens och god samarbetsförmåga. Vidare behöver du kunna arbeta självständigt, vara flexibel och ha en god förmåga att planera ditt arbete.
Bedömningsgrunder
Som bedömningsgrunder vid anställning av en lektor ska graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställningen gälla. Lika stor omsorg ägnas prövningen av den pedagogiska skickligheten som den vetenskapliga skickligheten.
Lika stor vikt läggs vid pedagogiska och vetenskapliga meriter. Vetenskaplig skicklighet bedöms i första hand genom en sammanvägning av inlämnade skrifters kvalitet och kvantitet med hänsyn tagen till djup och bredd. Erfarenhet av undervisning och forskning inom ämnets forsknings- och utbildningsområden; risk och kris, arbetsliv och organisering, våld och brottsprevention samt samhälle, makt och kritik är särskilt meriterande.
Handläggning
Beredning av anställningen följer de former som anges i högskoleförordningens 4 kap. och fortgår i enlighet med Mittuniversitetets anställningsordning.
Anställning och tillträde
Anställningen är ett vikariat på heltid från och med 2024-07-01 eller enligt överenskommelse/ dock längst till och med 2025-06-31.
Anställningsort: Sundsvall eller Östersund
Information
Upplysningar lämnas av proprefekt Elin Montelius, elin.montelius@miun.se eller tfn 010-1428188, studierektor Magnus Granberg, magnus.granberg@miun.se eller tfn 010-142 84 36 och ämnesföreträdare Katarina Giritli Nygren, katarina.giritli-nygren@miun.se eller tfn 010-142 88 43.
Ansökan
Ansökningshandlingar ska vara på svenska eller engelska.
Till ansökan ska bifogas
Se övriga instruktioner till sökande i Humanvetenskapliga fakultetens regler och anvisningar.
Välkommen med din ansökan via vårt rekryteringssystem senast 2024-06-04.
Tillträde | 2024-07-01 eller enligt överenskommelse |
---|---|
Löneform | Individuell lönesättning |
Sysselsättningsgrad | 100% |
Ort | Sundsvall eller Östersund |
Län | Västernorrlands län |
Land | Sverige |
Referensnummer | MIUN 2024/1393 |
Facklig företrädare |
|
Sista ansökningsdag | 2024-06-04 |