Vill du forska i en dynamisk akademisk miljö där akademisk frihet och kollegialitet går hand i hand med nytänkande och samhällsutveckling? Fakulteten för humanvetenskap söker två biträdande lektorer som vill bidra till och utveckla våra framgångsrika ämnes- och forskningsmiljöer. Är du redo för nästa steg i din akademiska karriär?

Här får du möjlighet att bli en del av en framstående forskningsmiljö inom ett specifikt ämne och samtidigt bidra till en tvärvetenskaplig forskningsmiljö, där vi kombinerar spetskompetens med nära samarbeten inom akademi och samhälle. Våra starka vetenskapliga miljöer inom ledande forskningscentra och ämnesmiljöer skapar förutsättningar för nytänkande forskning som bidrar till samhällsnytta.

Du vill:

  • Bedriva forskning och undervisning som gör skillnad
  • Samverka med ledande forskare och externa aktörer
  • Undervisa och bidra till kunskapsutveckling

Välkommen till Mittuniversitetet – en plats där idéer blir verklighet och du är med och skapar framtidens kunskap!

 

Arbetsuppgifter
I tjänsten ingår 70 % forskning och 30 % undervisning. Din roll är att stärka forskningsmiljön inom ämnesområdet och bidra till att utveckla utbildningen. 

Doktorandhandledning ingår då en doktorand knyts till tjänsten.

Anställningen är tidsbegränsad till fyra år och kan, efter begäran, prövas för befordran till universitetslektor.

 

Behörighet
Behörig att anställas som biträdande lektor är enligt 4 kap. 4a§ HF, den som har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens. Främst bör den komma ifråga som har avlagt doktorsexamen eller uppnått motsvarande kompetens högst sju år innan tiden för ansökan av anställningen som biträdande lektor har gått ut. Se Mittuniversitetets anställningsordning samt Humanvetenskapliga fakultetens regler och anvisningar.
Behörigheten avser doktorsexamen i något av fakultetens ämnen.

 

Övriga krav 
Goda kunskaper i engelska, muntligt och skriftligt, är ett krav. 

Stor vikt läggs vid personliga egenskaper, god samarbetsförmåga samt förmåga att arbeta självständigt, vara flexibel och planera arbetet. 

Du förväntas bidra till ämnets utveckling. Genomförd forskarhandledarutbildning, om detta saknas måste du genomgå den för att uppfylla handledarkraven.

 

Bedömningsgrunder
Samtliga kompetenser ska vara dokumenterade, styrkta och redovisade i ansökan.

Vetenskaplig skicklighet inom relevant ämnesområde bedöms utifrån vetenskaplig produktion, forskningens kvalitet och genomslag.

  • Bredd och djup i forskningens kvalitet och omfattning.
  • Självständighet och originalitet och nyskapande bidrag till kunskapsutvecklingen.
  • Produktivitet utifrån antalet och kvaliteten på publikationer, externa forskningsmedel och deltagande i vetenskapliga samarbeten.

Bedömningen grundas främst på vetenskapliga publikationer i internationellt erkända tidskrifter, konferensproceedings och kollegialt granskade bokkapitel, med särskild vikt vid arbeten där den sökande är huvudförfattare. 

Stor vikt läggs vid forskningsplanens relevans för ämnesområdet. Läs mer om vår forskning och våra ämnen här: Institutioner på HUV-fakulteten

Förmåga att erhålla forskningsmedel, från vetenskapliga råd, samt forskningens internationella genomslag är meriterande.

Uppdrag inom vetenskapssamhället och internationell forskningserfarenhet, såsom forskningsvistelse vid annat lärosäte än där du disputerat, är också meriterande.

Forskningsrelaterade samarbeten som bidrar till kunskapsspridning och praktisk tillämpning, vägs in i bedömningen.

Pedagogisk skicklighet bedöms utifrån förmåga att planera, genomföra och utvärdera undervisning samt handleda och examinera på alla nivåer, med ett reflekterande och utvecklingsinriktat förhållningssätt.

Särskilt meriterande är utveckling av lärandemiljöer och undervisningsmaterial.

Erfarenhet av samverkan med externa aktörer i utbildningens planering och genomförande är meriterande. Kompetensen ska vara väl dokumenterad och tydligt redovisas i ansökan

Samarbetsförmåga och akademiskt ledarskap bedöms utifrån kollegialitet och insatser som främjar en god arbetsmiljö. Meriterande är engagemang inom och utanför det egna ämnesområdet, erfarenhet av examinationer, seminarier och akademiska ledaruppdrag. Mentorskap och insatser för andras karriärutveckling värderas högt.

 

Handläggning
Beredning av anställningen följer de former som anges i högskoleförordningens 4 kap. och fortgår i enlighet med Mittuniversitetets anställningsordning.

 

Anställning och tillträde 
Anställningen omfattar 100% över fyra år from 2025-10-31 eller enligt överenskommelse, dock längst t.o.m. 2029-10-31 eller enligt överenskommelse, dock längst totalt fyra år.

Bestämmelser gällande anställning som biträdande lektor finns i Högskoleförordningen (1993:100), 4 kap. 12a§.

 

Anställningsort: Sundsvall eller Östersund 

 

Befordran
En biträdande lektor vid Mittuniversitetet kan senast sex månader innan anställningstidens utgång ansöka om befordran till en anställning som universitetslektor. Befordran innebär tillsvidareanställning som universitetslektor. Ämnesområdet för lektoratet ska vara detsamma eller ligga i nära anslutning till det ämnesområde som gäller för denna anställning. Ansökan om befordran till universitetslektor bereds på samma grunder och med samma kvalitetskriterier som vid övrig rekrytering av universitetslektorer. Den pedagogiska skickligheten ska bedömas av sakkunnig.

Vid befordran från biträdande lektor till universitetslektor ska den sökande ha genomgått högskolepedagogisk utbildning motsvarande 15 hp alternativt minst 10 veckors heltidsstudier. 

 

Information
Närmare upplysningar lämnas av dekan Pär Olausson, tel. 010-142 85 47, par.olausson@miun.se eller ansvarig ämnesföreträdare för aktuellt ämne, alternativt institution.

 

Ansökan
Ansökningshandlingar ska vara på engelska

Till ansökan ska bifogas meritförteckning, redogörelse för dokumenterad vetenskaplig och pedagogisk verksamhet, inkl. intyg över vetenskaplig och pedagogisk meritering, fullständig publikationslista, maximalt fem publikationer som åberopas särskilt (vilka också markeras i den fullständiga publikationslistan), samt en projektplan för den forskningsdel som ingår i anställningen. Projektplanen ska omfatta 3 till 5 A4-sidor i vilken ska framgå syfte, forskningsfrågor, teori och metod, relation till rådande forskningsläge samt en tids- och publiceringsplan. 

Se övriga instruktioner till sökande i Humanvetenskapliga fakultetens regler och anvisningar.  

Sista ansökningsdag: 2025-05-20.

Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Sundsvall eller Östersund
Län Västernorrlands län
Land Sverige
Referensnummer MIUN 2025/1140
Facklig företrädare
  • Per Bergman, Fackförbundet ST, 010-1428371
  • Börje Norlin, Saco, 010-1428594
Sista ansökningsdag 2025-05-20
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb